Website van vroeger terugzien

Onderwerpen: Webdevelopment, Programmeren, WordPress

Vraag jij je nog steeds wel eens af, hoe zag mijn website er vroeger ook al weer uit? Wist je dat het ook mogelijk is om oude websites terug te zien? Dit kan op de website van Internet Archive. Vaak vind je hier nog een kopie van je oude website terug! Deze kun je bij Internet Archive opzoeken met de Wayback Machine. In deze blog proberen we jou een zo helder mogelijk beeld te geven over de Wayback Machine van Internet Archive.

Wie en wat is Internet Archive?

Internet Archive oftewel internetarchief op zijn Nederlands is een project dat door Brewster Kahle is opgericht in 1996. Het doel van dit project is universele toegang te geven tot alle menselijke kennis. Internet Archive is een non-profit bibliotheek die voor iedereen toegankelijk is. Hierin tref je onder andere miljoenen e-books, films, muziek, software en opgeslagen websites aan. Omdat Internet Archive zich zelf echt als een bibliotheek ziet, besteden hun hierom ook de meeste aandacht aan het archiveren van boeken. Omdat niet iedereen direct toegang heeft tot een openbare of academische bibliotheek is het internet archive in het leven geroepen!

Over hoeveel items beschikt het Internet Archive?

Uiteraard is het erg lastig te formuleren over hoeveel items het Internet Archive werkelijk beschikt, aangezien er ook dagelijks nieuwe uploads plaats vinden. Maar om van een grove schatting uit te gaan zou dit neerkomen op:

  • 625 biljoen webpagina’s
  • 38 miljoen boeken en teksten
  • 14 miljoen geluidsopnames waarvan 240.000 live concerten
  • 7 miljoen video’s, waarvan 2 miljoen televisie nieuws programma’s
  • 4 miljoen afbeeldingen
  • 790.000 software programma’s

Laten we eens terug gaan in de tijd!

Nu we weten wat het Internet Archive is en doet, is het tijd om zelf eens een website op te zoeken. Laten eens terug gaan in de tijd! Je kunt de tijdmachine vinden door naar wayback.archive.org te gaan. Je vult in de adresbalk de URL in die je wilt bezoeken. Wij typen in dit geval “ilse.nl”. Ilse is Nederlands eerste zoekmachine. Ilse is onderdeel van Startpagina.nl

De zoekbalk in de Wayback Machine
Voorbeeld van de zoekbalk

Het overzicht in Wayback Machine

Je komt nu op een overzicht uit van de Wayback Machine wat sterk lijkt op een kalender. Hier tref onder andere een tijdlijn aan met jaartallen oplopend van links naar rechts. Daar wéér onder treffen we de dagen van de week aan. Elk rondje stelt een moment opname voor. Vaak zie je aan de kleur of een opname goed is verwerkt. De blauwe stippen zijn in dit geval het gunstigst.

Wayback Machine agenda overzicht
Voorbeeld van het agenda overzicht

Teruggaan naar een bepaald moment

Om naar een bepaald jaartal terug te gaan kun je de scrollbar van de tijdlijn naar links bewegen en hier het gewenste jaartal aanklikken. Tot slot klik je op de gewenste dag en maand. Om naar de opgeslagen pagina te gaan klik je nog even op de tijdnotering in het pop-up menu dat er verschijnt. Als het goed is, zie je nu de webpagina uit het geselecteerde jaartal, dag en maand.

Ilse Nederlands eerste zoekmachine
Preview van de opgeslagen webpagina Ilse.nl

Wow! haha, dat ziet er wel heel erg oud uit zeg! Het bovenstaande fragment stamt van 12 december 1998. Rond deze periode kwam het internet net een beetje op gang. Om toen gebruik te kunnen maken van het internet moest er worden ingebeld via een telefoonmodem. Ik ben nu ook benieuwd hoe de website er precies 10 jaar later er uit heeft gezien. Laten we het gelijk even checken!

Moment opname Ilse.nl 2008
Preview van de opgeslagen webpagina Ilse.nl 10 jaar later (2008)

Dat ziet er al gelijk een stuk moderner uit! Zoals je kan zien kan worden bepaalde afbeeldingen niet meer ingeladen. Dit kan te maken hebben met de bron, van waar de afbeelding naar verwijzen, niet meer beschikbaar zijn.

Je eigen website archiveren

Wist je dat het ook mogelijk is om in Wayback Machine je eigen webpagina’s te archiveren? Hiervoor hoef je geen apart account aanmaken. Je kunt zowel je eigen pagina’s opslaan, als pagina’s van anderen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je iets hebt gevonden- of ontdekt dat je graag wilt vastleggen voordat het wellicht offline wordt gehaald.

Om een pagina te archiveren ga je naar wayback.archive.org en voert rechtsonder op de pagina bij “Save Page Now” de pagina URL in die je wilt archiveren en klikt vervolgens op “Save page”. Tot slot klik je nogmaals op “Save Page” op de pagina die zich er opent. Als het goed is zal er nu een kopie van de desbetreffende pagina gemaakt worden.

Screenshot van save page binnen Wayback Machine
Screenshot van "Save Page Now"