Ontwikkel je website met Bootstrap

Onderwerpen: Webdevelopment, Programmeren, WordPress

Bootstrap, misschien heb je er wel eens van gehoord. In deze blog laten we zien hoe je de mooiste websites ontwikkelt in Bootstrap. Ook vertellen we je wat Bootstrap is, hoe en waarom het ontwikkeld is en wat je er natuurlijk mee kunt ontwikkelen. Wist je bijvoorbeeld dat het soms helemaal niet nodig is om een complete WordPress website op te zetten, vooral als het om een one-page gaat, kun je deze beter ontwikkelen met Bootstrap. Hoe dit precies zit leggen we je uit in deze nieuwe blog!

De oorsprong van Bootstrap

Om een beter beeld van Bootstrap te krijgen, gaan we ons eerst verdiepen in de oorsprong van Bootstrap. Bootstrap, voorheen Twitter Blueprint is ontwikkeld door Mark Otto en Jacob Thornton beiden werkzaam bij Twitter. Twitter Blueprint is ingezet als framework om te dienen als intern hulpmiddel. De groep van ontwikkelaars is in de loop van de tijd groter geworden waarna het project Twitter Blueprint hernoemd is naar Bootstrap. Bootstrap kwam uit op 15 augustus 2011 als een opensourceproject. Bootstrap wordt vandaag de dag nog steeds doorontwikkelt door oprichters Markt Otto en Jacob Thornton en een kleinere groep ontwikkelaars.

Wat is Bootstrap?

Je kunt bootstrap het beste zien als een framework voor HTML, CSS en JavaScript. Dit framework is uitermate ontwikkeld voor responsieve websites en webshops. Het Bootstrap framework is uitgerust met een responsive grid systeem. Door het responsive grid systeem toe te passen, past de website zich aan aan het formaat van je scherm. Dit kan een smartphone zijn, maar ook een tablet of een mini laptop. Ook beschikt Bootstrap over vele standaard functies. Standaard functies zijn bijvoorbeeld al reeds vormgegeven buttons, formulieren en tabellen. Deze zijn gemakkelijk te definiëren aan de hand van speciale tags.

Bootstrap is sneller en veiliger

Met enige regelmaat kom je een complete WordPress website tegen voor enkel één pagina! Zonde! Dit had ook in Bootstrap gekund! De voordelen die je behaald met Bootstrap wegen niet op tegen die van WordPress. Door je website te ontwikkelen met Bootstrap geniet je ten eerste van een veel snellere laadtijd. Dit komt omdat een bootstrap website vaak bestaat uit enkele pagina’s en wat losse scripts. Bij WordPress hebben we het over duizenden kleine bestandjes, dit heeft te maken met het feit dat WordPress te beheren is middels een back-end (achterkant van de website), dit maakt de websitestructuur tegelijkertijd ook erg complex. Een ander groot voordeel is dat Bootstrap veel veiliger is dan WordPress. Omdat WordPress erg populair is onder de beheerders, is WordPress natuurlijk ook populair onder de aanvallers en hackers. In WordPress heb je veel meer ingangen die snel kwetsbaar kunnen worden. Dit is niet het geval bij een simpele bootstrap website.

Het beheren van een Bootstrap website

Het nadeel van het beheren van een Bootstrap website is dat je enige ervaring moet hebben met HTML & CSS. Dit is omdat een Bootstrap website niet op dezelfde manier aan te passen is als een WordPress website. Wil je wijzigingen aan tekst, afbeeldingen of iets anders dergelijks aanbrengen? Dan zal dit moeten gebeuren vanuit de broncode, ofwel in het HTML of CSS bestand zelf. Mocht je hier zelf geen ervaring mee hebben, en toch een Bootstrap website willen laten ontwikkelen en bijhouden? Dan kun je hier altijd een web developer voor inschakelen. Het verschil tussen een web developer en webdesigner is dat een web developer meer gericht is op het ontwikkelen van een website en een webdesigner zich meer richt op de vormgeving van een website.

Bootstrap templates voor WordPress

Misschien klinkt dit erg verwarrend, dat kunnen we goed begrijpen. Vooral omdat we eerder suggereerden dat een Bootstrap website sneller is dan een WordPress website. Dat klopt ook! Echter, zijn er ook voor WordPress (enkel) templates ontwikkeld die werken op het bootstrap framework. Hierdoor kun je binnen WordPress alsnog gebruik maken van het responsive grid systeem waardoor je website automatisch mee zal schalen bij verschillende beeldresoluties zoals je gewend bent bij Bootstrap. Echter zal de laadtijd van je website niet sneller worden. Dit komt omdat er alsnog een WordPress website draait met hierop Bootstrap geïnstalleerd.

Waar kan ik bootstrap downloaden?

Bootstrap is gratis te downloaden via de officiële website van Bootstrap. Ook kun je gebruik maken van veel gratis templates. Dit kan handig zijn als je redelijk onbekend met Bootstrap. Op Start Bootstrap kun je veel betaalde maar ook gratis Bootstrap templates vinden. Wat ook onmisbaar is, is de Visual Bootstrap 3 Grid Builder van Shoelace.